خلیج فارس در حقیقت قطب اقتصاد ایران است که علاوه بر شناخته شدن به عنوان منطقه نفتی کشور، نقش بسیار مهمی در مبادلات اقتصادی ایران با سایر کشورهای جهان ایفا میکند. جزیره کیش به عنوان یکی از مهمترین جزایر خلیج فارس از گذشته تاکنون مورد توجه بازرگانان قرار گرفته است. جزیره کیش به عنوان یک منطقه آزاد در آبهای کشور همواره نقش کلیدی در رونق اقتصادی این منطقه ایفا نموده است. تجارت در این منطقه بر مبنای تعامل با بسیاری از کشورهای خارجی و به خصوص کشورهای حاشیهی خلیج فارس انجام میپذیرد.
موقعیت اقتصادی جزیره کیش
جزیره کیش امروزه به یکی از مهمترین جزایر و بنادر اقتصادی کشور مبدل گشته است. وجود مراکز خرید فراوان، مغازهها و پاساژهای متنوع در این منطقه و همچنین وجود مراکز تجاری در آن، جزیره کیش را به عنوان یکی از غنیترین منابع اقتصادی کشور مبدل نموده است. یکی از مهمترین عواملی که سبب رونق اقتصادی ویژه در این منطقه گردیده است، جذب گردشگر از سراسر مناطق ایران و حتی سایر کشورها میباشد. گردشگرانی که هر ساله به این منطقه وارد میشوند، بازار مناسبی را برای فروش بسیاری از کالاها ایجاد کردهاند.
موقعیت خاص جزیره کیش در خلیج فارس سبب شده است تا بازرگانان زیادی از طریق این منطقه اقدام به صادرات و واردات کالا نمایند؛ چرا که جزیره کیش همواره به عنوان یکی از اصلیترین بازارهای فروش کالا و خدمات به گردشگران خواهد بود. شروع تجارت و بازرگانی در این منطقه، مانند هر کار دیگر، نیازمند اخذ مجوزها و گواهینامههای لازم برای بازرگانان خواهد بود. کارت بازرگانی یکی از مهمترین مدارک مورد نیاز برای شروع مبادلات در این منطقه است که در ادامه متن به معرفی و نحوه دریافت آن در جزیره کیش میپردازیم.
کارت بازرگانی چیست؟
انجام معادلات و مبادلات اقتصادی کشور از طریق راه های قانونی همواره نیازمند کسب یک سری از مدارک خواهد بود. کارت بازرگانی یکی از مهمترین مدارک مورد نیاز برای ورود به عرصهی تجارت در جزیره کیش و سایر شهرهای کشور است. کارت بازرگانی در حقیقت مجوزی برای صادرات و واردات بسیاری کالاها در محدودههای مرزی است. در اختیار داشتن کارت بازرگانی به اشخاص حقیقی و حقوقی کمک میکند تا بتوانند به صورت کاملا قانونی اقدام به ثبت سفارش و همچنین ترخیص کالا از گمرکات کشور نمایند. در کشور ایران واردات و صادرات انواع کالا توسط بازرگانان منوط به دارا بودن کارت بازرگانی است.
برای بسیاری از افرادی که میخواهند یک تجارت را در عرصه بین المللی آغاز کنند و به واردات و صادرات کالا از طریق گمرکات کشور اقدام نمایند، اولین قدم تهیه کارت بازرگانی است. کارتهای بازرگانی امروزه همانند سایر کارتها از قبیل کارت ملی به صورت هوشمند طراحی شده اند که اعتبار آنها معمولا یک سال است و پس از آن بایستی برای تمدید مجدد اقدام کرد؛ درشرایطی نیز کارت بازرگانی به صورت پنج ساله صادر میشود. برای اخذ کارت بازرگانی در جزیره کیش طی کردن مراحل قانونی ضروری است.
مزایای دریافت کارت بازرگانی در جزیره کیش
اخذ کارتهای بازرگانی در جزیرهی کیش مزایای بسیار زیادی برای بازرگان فراهم خواهد کرد. اگر یک شخص حقیقی اقدام به دریافت کارت بازرگانی در جزیره کیش نماید، به عنوان تاجر شناخته میشود و میتواند به راحتی به سایر کشورها سفر کاری داشته باشد. در دست داشتن این کارت همچنین سبب میشود تا شخص بازرگان بتواند اقدام به ثبت برند و علائم تجاری لاتین نماید. حق عضویت در اتاق بازرگانی کشور نیز از دیگر مزایای کارت بازرگانی در جزیره کیش خواهد بود. در مقابل چنانچه شخص در عوض واردات و صادرات کالا، اقدام به اجاره و یا فروش کارت بازرگانی خود نماید، گرفتار تبعات حقوقی و قانونی آن خواهد شد.

انواع کارتهای بازرگانی در جزیره کیش
کارتهای بازرگانی در جزیره کیش برای افراد حقیقی و حقوقی صادر میشوند. اشخاص حقیقی (شخص) در واقع بازرگانان و تجاری هستند که به صورت شخصی اقدام به واردات و صادرات کالا مینمایند. این اشخاص مستقلا تجارت میکنند و بایستی برای انجام این امر کارت بازرگانی مخصوص اشخاص حقیقی را دریافت نمایند.
منظور از اشخاص حقوقی، افرادی هستند که برای یک سازمان، موسسه، شرکت و یا ارگان خاص فعالیت میکنند. هر یک از این شرکتها میبایست به صورت مستقل اقدام به اخذ کارت بازرگانی نمایند. کارت بازرگانی در مورد اشخاص حقوقی، برای شخص یا مسئول، اعم از مدیرعامل یا رئیس هیئت مدیره صادر نمیشود؛ بلکه این کارت مستقیما به نام شرکت یا موسسه اخذ خواهد شد. بر این اساس صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی مستلزم ارائهی مدارک متفاوتی خواهد بود.
مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی در جزیره کیش
همان طور که گفته شد در هنگام انجام مراحل کار برای اخذ کارت بازرگانی در جزیره کیش باید توجه داشت که مدارک لازم برای این امر در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی با هم تفاوت دارند. در ادامه لیستی از مدارک مورد نیاز برای صدور کارت بازرگانی در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی آورده شده است.
مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقیقی در جزیرهی کیش
• اصل کارت ملی
• سه قطعه عکس شش در چهار
• اصل گواهی سوپیشینه
• اصل اظهارنامه ی ثبت نام در دفاتر بازرگانی
• اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی شخص
• ارائهی اصل سند مالکیت و یا اصل اجاره نامه دارای کد رهگیری
• اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
• اصل و یا کپی مدرک تحصیلی (حداقل دیپلم)
• داشتن حداقل سن 23 سال تمام.
• ارائه ی دسته چک حساب جاری مربوطه
مدارک لازم برای اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقوقی در جزیره کیش
• کپی و اصل روزنامه ی رسمی در مورد تاسیس و کلیه ی تغییرات شرکت
• کپی و اصل اساسنامه ی شرکت
• اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکت ها
• اصل گواهی عدم سوء پیشینه
• اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ ( در صورت اجاری بودن محل، ارائه اجاره نامه با کد رهگیری الزامی است.)
• اصل مفاصا حساب مالیاتی
• گواهی گمرک طبق ماده ی 7 مبنی بر عدم مبادرت به قاچاق
کارتهای بازرگانی در جزیره کیش برای چه اموری صادر میشوند؟
کارتهای بازرگانی که از سمت دولت برای بازرگانان در جزیرهی کیش صادر میشوند، معمولا با توجه به نوع فعالیت بازرگان اخذ میگردند. کارتهای بازرگانی برای امور تجاری، خدماتی، موردی و همچنین صنعتی به صورت مجزا صادر میشوند. با استفاده از کارت بازرگانی تجاری شخص یا ارگان میتواند اقدام به واردات و صادرات کالا نماید. عمل ثبت سفارش، ترخیص از گمرکات، صادرات کالاهای مجاز و همچنین واردات از مناطق آزاد اختیاراتی هستند که کارت بازرگانی تجاری در اختیار بازرگان قرار میدهد. کارت بازرگانی خدماتی معمولا برای اشخاص حقوقی و به منظور واردات کالاهای مربوط به خدمات، صادر میشود. کارت بازرگانی موردی عموما برای بازرگانانی صادر میشود که شخص دریافت کنند تنها خواستار یک بار ترخیص کالا از گمرکات میباشد. کارتهای بازرگانی تولیدی یا صنعتی نیز در اختیار اشخاص حقوقی قرار میگیرند و امکان واردات مواد اولیه و تجهیزات را در اختیار نهاد قرار میدهند.
بر همین اساس بازرگانانی که قصد دارند تا در جزیره کیش اقدام به فعالیت اقتصادی و همچنین اخذ کارت بازرگانی نمایند، باید توجه داشته باشند که نوع فعالیت آنها بایستی از قبل روشن و واضح باشد تا بتوانند متناسب با فعالیت خود کارت بازرگانی را دریافت کنند.
چه کسانی معاف از داشتن کارت بازرگانی در جزیره کیش هستند؟
بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران دریافت کارت بازرگانی برای برخی از افراد الزامی نخواهد بود. شرکت تعاونی مرز نشینان از جمله ارگانهایی است که برای انجام امور تجاری خود نیازی به اخذ کارت بازرگانی نخواهد داشت. ملوانان ایرانی که در کشتیها و شناورهای سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند نیز از تهیه کارت بازرگانی معاف هستند. همچنین کالاهایی که به تشخیص اداره گمرک ایران برای فروش نیست، میتوانند بدون اخذ کارت بازرگانی به کشور وارد یا از آن خارج شوند. پیله وران و کارگران ایرانی شاغل در سایر کشورها نیز بنا به شرایطی معاف از اخذ کارت بازرگانی خواهند بود.
مراحل دریافت و شرایط اخذ کارت بازرگانی در کیش
روند دریافت کارت بازرگانی در جزیره کیش عموما نسبت به سایر شهرهای کشور سادهتر خواهد بود؛ چرا که کیش جز مناطق آزاد در کشور به حساب میآید. بازرگانانی که قصد دارند تا در جزیرهی کیش به مبادلات اقتصادی بپردازند و همچنین اقدامات تجاری خود را در این منطقه انجام دهند، کارت بازرگانی زرد رنگی را دریافت خواهند کرد. در مقابل مجریان پروژههای عمرانی و فعالان صنایع در جزیره کیش یک کارت بازرگانی آب دریافت میکنند. اصلیترین تفاوت بین کارت بازرگانی زرد و آبی محدوده مقبولیت آنها است. کارت بازرگانی آبی تنها در مناطقی که از قبل مشخص میشوند دارای اعتبار هستند و برای ورود و خروج تجهیزات و ماشین آلات، مواد اولیه و… مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
کارت بازرگانی معمولا توسط شعبه اتاق بازرگانی کشور در جزیره کیش قابل اخذ خواهد بود. صدور کارت بازرگانی برای متقاضیان واجد شرایط مشروط بر ثبت نام شخص یا موسسه در دفتر ثبت تجاری است. یکی از شرایطی که برای اخذ کارت بازرگانی توسط شرکتها یا اشخاص خارجی در نظر گرفته شده است، لزوم معاملهی متقابل است. به این مفهوم که کشور مقابل نیز برای بازرگانان و شرکتهای ایرانی امکان اخذ کارت بازرگانی آن کشور را فراهم نماید.
مزایای تجارت در منطقه کیش
شرایط قابل قبول و مناسب جزیره کیش این منطقه را به عنوان محلی برای تجارت و سرمایه گذاری مطمئن برای بازرگانان و تجار مبدل نموده است. سرمایه گذاری در منطقه آزاد کیش همواره مزایای زیادی را برای سرمایه گذاران در بر خواهد شد. معافیت بیست ساله از پرداخت مالیات در این منطقه از مزیتهای مهم آن برای تجار محسوب میشود. در صورت سرمایه گذاری در جزیره کیش امکان تبادلات اقتصادی با تجار سایر کشورها به راحتی قابل انجام خواهد بود.
رشد و توسعهی اقتصادی در منطقه کیش سبب شده است تا سالانه میلیونها تن کالای مختلف از طریق این جزیره مبادله شوند. در شرایط خاص اقتصادی کشور در این برهه از زمان، سرمایه گذاری در جزیره کیش میتواند بسیار سود آور باشد. بازرگانان با اخذ کارت بازرگانی در این منطقه میتوانند به تبادلات تجاری کالاهای مختلف از قبیل: مصالح ساختمانی، انواع مواد غذایی، لوازم آرایشی و بهداشتی، سوخت و مواد نفتی،ماشین آلات صنعتی و سنگین، خودرو و … بپردازند.
منبع صداقت ثبت هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.